keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Toivo Susi - 100 laulua Suomesta

Mitä näkyy ratin takana?


Tasan vuosi sitten ostin vanhan 1967 vuoden Volvo Amazon combin. Tässä vaiheessa mulla ei ollut vielä pienintäkään käryä, että mitä sillä tekisin. Olen keikkaillut ravintoloissa ja klubeilla reilun kymmenen vuoden ajan ja viime kesänä alkoi kyteä ajatus jostain muusta, erilaisesta. 

Noin vuosi sitten 9.9 oltiin bändin kanssa heräilty Red Neckin keikan jälkeiseen aamuun Jyväskylässä ja suunnattiin nokka kohti Iisalmen Irkkubaarin keikkaa. Rautalampi sattui siihen reitille sopivasti ja siellä oli bändikilpailu. Osallistuimme ja voitimme ne kekkerit. Oli todella hauska soittaa päiväaikaan kyläpahtumassa, jossa oli paljon ihmisiä ja kaikilla tuntui olevan hyvä fiilis. 


Rautavaara ja laulun 100 vuotta


Vanha musiikki kantaa mukanaan ajankuvaa ja kertoo tarinaa. Minua on aina kiehtonut myös vanhojen kappaleiden uudelleen sovittaminen ja esittäminen. Jostain käsiini eksyi Suomi 100 juhlaohjelmasta kertova uutinen, jossa kehotettiin liittämään oma hanke osaksi suurempaa kokonaisuutta ja täten juhlistamaan Suomea. Palaset napsahtelivat paikalleen ja näin syntyi Toivo Susi 100 laulua Suomesta -kiertue. Halusin tutustua Keski-Suomeen ja sen tapahtumiin paremmin ja samalla levittää lauluja syrjäisemmillekkin seuduille.

Yksin ei ole yhdessä


Yksi Hallintoneuvoston asettamista 100 vuotiaan Suomen juhlistamisen teemoista on yhdessä. Hankkeen organisointiin ja julkaisuun ei ollut montaakaan kuukautta aikaa, joten tarvitsin jostain apuvoimia. Otin yhteyttä ystäviin eri aloilta ja sain asialle paljon tukijoita ja kannustusta. Keski-Suomen liitto ja Musiikin edistämissäätiö lähtivät tukemaan kiertueeni kuluissa ja mahdollistivat täten myös taiteellisen  sisällön tuottamisen. 

Vanha uusi uskollinen


Useat yritykset halusivat myös olla mukana kiertueauton entisöinnissä. 
Suurimmat kiitokset kuuluvat seuraaville: Vähälä Yhtiöt, joka on jo pitkään tukenut minua tekemisissäni. Kele design, joka auttoi auton ulkoasun kanssa. Musikantti, jonka asiantuntemukseen voin luottaa äänentoistoasioissa. Motofix, jonka kanssa onnistuimme mm. rakentamaan autoon erityiset tassut. Kome Oy, auttoi tällaisen raskaan kaluston ajoon saattamisessa ja Vuoren Saku, joka pitää huolta, että kitarat ovat soittokunnossa. Ohjelmatoimisto Rocktalo organisoi kiertueen. Tämän lisäksi apuna oli muitakin, mutta te tiedätte itse ja olen toivottavasti muistanut myös kiittää. Radio kompassille tein kiertueeni aikana viikoittaisen reportaasin tien päältä, kiitos ja anteeksi myös siitä. 

 


Keski-Suomi kotina


Mitä maakunnasta sitten löytyi? Lähdin kiertämään Keski-Suomen kuntia kesäkuun puolessa välissä, enkä tiennyt mitä kesältä voisin odottaa. Nyt reilun kolme kuukautta myöhemmin osaan kertoa hiukan siitä, miten monimuotoisesti kesätapahtumia vietetään Keski-Suomessa . Alla muutamia tapahtumia joissa esiinnyin. Näiden lisäksi kiersin loput Keski-Suomen kunnat soittaen mitä erilaisempia keikkoja. Osallistuin katusoittokilpailuihin, tein yllätyskeikkoja kahviloissa, pubeissa ja kadulla, sekä soitin ja juttelin satojen ihmisten kanssa toreilla ja kauppojen pihoissa. Avaan tähän nyt muutaman sattumuksen.

Vitapolis, Muurame 14.6



Upea alkukesän päivä Päijänteen rannassa. Ihmisiä oli nurmikolla runsaasti ja tunnelma oli iloinen. Esiinnyin yleisölle, joka koostui mummusta muksuun. Tällainen esiintymiskokemus voimaannuttaa ja tällainen pitäisi jokaisen soittajan päästä kokemaan.






Jyväskylän Kesä, kävelykatu 6.7



Nappasin juontajan Volvon kyytiin kirkkopuiston reunalta ja ajelimme kävelykatua kompassille. Käsijarru päälle ja nopsasti lavalle. Settilistakin meni lennosta uusiksi, kun huomasin, että kompassin alue oli ihmisiä täynnä ja miksaaja nosti tästä johtuen volumet sille tasolle, että keskustan kerrostalojen väliin muodostui mahtava kaiku. Tämän jälkeen poikkesin vielä Jyväskylän satamaravintolassa soittamassa akustisesti turisteille.




Petäjävesi, Johan on markkinat 8.7 

Osallistuin bändikilpailuun. Osallistujia oli Kaustisten kansanmusiikkiosaajista alkaen, aina viiden hengen bändeihin. Loppuillasta paikallisen pubin omistaja palkkasi minut vielä soittamaan juhlakansalle.

Konnevesi, Savottamarkkinat 9.7


Esiinnyin veteraaniautojen esittelyalueen keskellä oman Volvoni vieressä, kuin mikäkin nokkakoriste. En tiedä juteltiinko enemmän autoista vai musiikista, mutta hauskaa oli.

Hankasalmi, Kihveli Soikoon 14.7


Avasin kyseisen tapahtuman omalla esiintymiselläni. Ihastuin paikkaan ja tapahtuman ihmisiin siinä määrin, että jäin kuulemaan illan kaikki esiintyjät. Loppujen lopuksi yöpaikan tarjosi tuttu ja turvallinen Amazon. Tähän tapahtumaan haluan uudelleen soittamaan, vaikka koko bändin voimin.


Näiden tapahtumien lisäksi löysin itseni välillä soittamasta mitä kummallisemmista paikoista, kuten esimerkiksi toreilta ja paljusta.



Uuraisilla esiintymisen lomassa tapasin paikallisen sanasepän ja sain Petäjäveden musiikkihistoriaa käsittelevän kirjan matkaani
Tässä vielä juttu Radiosta:

Tuleva kolmas levy on mahdollista hankkia ainoastaan täältä:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti